top of page

Links

LKPZ

Het Landelijk Kenniscentrum voor Psychiatrie en Zwangerschap is opgericht uit een groeiende behoefte van zowel patiënten als behandelaren om op te hoogte te blijven van de meest recente inzichten en behandelmogelijkheden op het gebied van de zwangerschapsgerelateerde psychiatrie. Op www.lkpz.nl kunt u patiënteninformatie vinden, die samengesteld is door gespecialiseerde hulpverleners in de behandeling van vrouwen met psychische klachten tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Stichting Me Mam

Stichting Me Mam is een organisatie die zwangeren en pas bevallen moeders met psychische klachten ondersteunt in het herstelproces. Me Mam is in de regio Rotterdam actief om bijeenkomsten te organiseren voor moeders die met psychische klachten te maken hebben of hebben gehad. Elke maand wordt een ander thema behandeld. De bijeenkomsten zijn alleen bedoeld voor moeders en de deelname is gratis.

Meld je aan via: https://www.memam.nl/peer-support

Podcast ‘zwarte muisjes’

In de vijfdelige podcast ‘Zwarte Muisjes’ praten Maarten Dallinga en Denise Hilhorst met vrouwen die rond hun zwangerschap depressief en angstig werden, in een psychose raakten of PTSS kregen. De serie is gemaakt in opdracht van het ministerie van VWS en onderdeel van de campagne ‘Hey, het is oké’. Het doel is om het taboe te doorbreken dat rondom psychische problemen tijdens en na de zwangerschap heerst.

klik op onderstaande afbeelding voor de podcast of ga naar Spotify.

zwarte muisjes.jpg

Herstel en Participatie

Wanneer u herstellende bent van een postpartum
psychose, zult u nog niet gelijk weer vol door kunnen gaan met uw leven zoals het voorheen was. Tijdens de opname (of eventuele behandeling thuis) wordt er vooral gewerkt aan het terugdringen van de psychotische stoornis. Dit heet ook wel klinisch of symptomatisch herstel. Maar daarna zit u thuis, enorm vermoeid, met een of meerdere kleine kinderen. En dan begint de rest van de terugweg naar het hervinden van uw gezondheid.

 

Machteld Huber is een arts en onderzoeker die een definitie van gezondheid heeft opgesteld die steeds meer gebruikt wordt in Nederland en deze luidt:

 

‘Het vermogen om je aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.’

 

Zij onderscheidt zes dimensies van gezondheid: lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven en meedoen. Dat meedoen heet ook wel maatschappelijk herstel of participatie. Sommige moeders kunnen vanuit een re-integratie-traject (via hun eigen werkgever) weer aan de slag gaan. Voor anderen is de zoektocht naar passend “meedoen” aan de maatschappij groter. Het is belangrijk om u te realiseren dat herstel stap voor stap gaat en lang kan duren. Maar we kunnen heel ver komen of zelfs volledig herstellen.

 

Er bestaan cliënten- en naasten organisaties die u en
uw partner of familie/vrienden kunnen ondersteunen bij herstel op verschillende levensgebieden. Denk aan Stichting Me Mam, PsychoseNet of MIND.

 

Op de website www.wijzijnmind.nl/mind-atlas vind u een overzicht van ondersteunende organisaties bij u in de buurt, die mogelijk interessant voor u kunnen zijn.

bottom of page